Tento rok oslavuje projekčná a stavebno-poradenská spoločnosť Obermeyer Helika dvadsiate výročie pôsobenia na slovenskom trhu. Počas dvoch desaťročí stála za množstvom úspešných projektov. O jej míľnikoch, aktivitách aj ďalších plánoch sme sa porozprávali s jej obchodnou riaditeľkou Ing. Adrianou Kokoškou:

Viete si spomenúť na prvý projekt pod svojím vedením? O čo išlo?

Tento rok oslavujem desiate výročie svojho pôsobenia v spoločnosti Obermeyer Helika. V časoch, keď som nastupovala, bola naša pobočka na slovenskom trhu pomerne mladá a v tom čase sa spracúvala projektová dokumentácia napríklad na takú významnú stavbu, ako je obchodné centrum Bory Mall či bytový komplex Premiér na Šancovej. Pri Bory Malle sme boli generálnym projektantom a podarilo sa nám spolupracovať s významným zahraničným koncepčným architektom Massimilianom Fuksasom.

Špecializuje sa vaša spoločnosť na nejaké konkrétne portfólio projektov?

Naša spoločnosť má pomerne široké portfólio projektov, pričom sme aktívni tak v súkromnej sfére, ako aj vo verejnom sektore. Povedala by som, že sme špecialisti hlavne na zdravotnícke stavby, administratívne budovy, logistické objekty, ale, samozrejme, projektujeme aj budovy občianskej vybavenosti či bývania. Vďaka tomu, že na Slovensku máme jeden z najväčších tímov zložených zo skúsených stavebných inžinierov, statikov, projektantov TZB a ďalších špecialistov, dokážeme zrealizovať akýkoľvek projekt zohľadňujúci moderné trendy aj požiadavky zadávateľa. Máme silnú orientáciu na zložité, veľké a technicky náročné projekty.

Ktorý projekt bol teda pre vás najväčšou výzvou?

Jednou z najväčších výziev v poslednom čase pre nás určite bolo vypracovanie konceptu a dokumentácie pre územné rozhodnutie pre novostavbu Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Súčasťou projektu sú sanačné práce, rekonštrukcie aj nové budovy. V pomerne krátkom čase sme museli vymyslieť koncept fungujúcej novej nemocnice, ktorá zároveň reflektuje na požiadavky modernej medicíny. A myslím si, že sa nám to podarilo, keďže v súčasnosti už prebieha stavba. V objemovej štúdii sme pristupovali k požiadavkám zo strany nemocnice s veľkou pokorou a snažili sme sa zohľadniť aktuálne aj budúce požiadavky odborníkov, profesionálov aj pacientov na služby, funkčnosť aj na priestory, ktoré by mala moderná nemocnica mať. Know-how, skúsenosti, odporúčania aj inovačný potenciál sme čerpali aj zo zahraničia. Pri navrhovaní sme kládli veľký dôraz na to, aby sme implementovali požiadavky certifikácie BREEAM, sústredili sme sa teda aj na energetickú úspornosť budovy, zelené riešenia, zohľadnenie optimalizácie životného cyklu budovy i na to, aby sa budúci pacienti cítili v priestoroch skutočne dobre. Snažili sme sa celý koncept navrhnúť a osadiť budovu tak, aby sme dokázali v čo najväčšej miere eliminovať negatívne rušivé vplyvy z okolia. Nielen čo sa týka akustiky, ale aj ďalších faktorov, aby budúci užívatelia mali čo najväčší komfort. Išlo nám o to, aby sme „best practices“ zo zahraničia pretavili do najlepšej ekonomickej prevádzky a efektivity a zároveň aby funkcionalita zodpovedala nielen súčasným, ale aj budúcim požiadavkám zdravotníctva. Pevne verím, že stavba bude prebiehať podľa naplánovaného harmonogramu a z tejto nemocnice sa stane symbol trvalo udržateľnej, ekologickej aj ekonomickej architektúry na Slovensku.

Jedným z vašich významných projektov je aj Onkologický ústav svätej Alžbety v Bratislave.

V tomto projekte sme aktívni už skoro desať rokov. Spracúvali sme komplexnú dokumentáciu rekonštrukcie a výstavby viacerých blokov v náročných podmienkach centra Bratislavy. Čiastočná rekonštrukcia bloku A, prístavba a nadstavba blokov B a C sú už ukončené a v plnej prevádzke, vďaka čomu sa zvýšila zastavaná plocha nemocnice o 621 štvorcových metrov na 1 620 štvorcových metrov a počet lôžok stúpol na 205. Vypracovali sme aj generel a štrukturálny plán rozvoja na najbližších dvadsať až tridsať rokov. Zároveň sme zmapovali celý areál, ktorý je pomerne zložitý, nachádza sa v centre mesta, kde je časť budov pamiatkovo chránených. Naša úloha spočívala hlavne v nastavení projektovej dokumentácie tak, aby sa po rekonštrukcii tieto priestory dokázali plne adaptovať na meniace sa prostredie onkologickej liečby a na nové postupy.

Na ktoré projekty ste ešte hrdí? Ktoré by ste vyzdvihli?

Na všetky projekty, vďaka ktorým vieme, že budú zlepšovať našu spoločnosť, a v ktorých sme spoločnosti niečo odovzdali. Zo súkromnej sféry môžem spomenúť premenu bratislavského downtownu, z ktorého sa stáva jedna z najmodernejších a pulzujúcich častí Bratislavy. Tu sa podieľame na realizácii nádherného projektu Metropolis, v rámci ktorého sme generálnym projektantom. Autorom projektu je Juraj Sonlajtner z ateliéru City Work Architects. Spracúvali sme projektovú dokumentáciu v nie úplne ľahkom území, aj z hľadiska geológie, keďže je tam záťaž po bývalej rafinérii, zároveň bolo potrebné vyriešiť aj dopravu. Projekt sme považovali za veľkú výzvu nielen z hľadiska lokácie, ale aj technických riešení. Samozrejmosťou je systém vyspelej rekuperácie, to znamená vetrania bez nutnosti otvárania okien, takisto v bytoch sú chladené stropy, ktoré zároveň slúžia aj na vykurovanie. Takže projekt skutočne spĺňa požiadavky na bývanie v 21. storočí. Veľkou výzvou bol pre nás aj projekt Vydrica, na ktorom sme spolupracovali s viacerými koncepčnými architektmi.

Ďalším zo známych a medializovaných projektov je Obchodný dom Dunaj, ktorý zarezonoval najmä vďaka rovnomennému televíznemu seriálu. Na ňom sa takisto podieľa vaša spoločnosť.

Obchodný dom Dunaj bol otvorený už 1. septembra 1936 a aktuálne sa realizuje úplná rekonštrukcia oboch ikonických budov Brouk a Babka a pripojenej funkcionalistickej stavby Obchodného domu Dunaj v úplnom centre Bratislavy. Od roku 2000 sú národnými kultúrnymi pamiatkami, preto aj celá rekonštrukcia, ktorou prejdú, podlieha odsúhlasovaniu a spolupráci s pamiatkarmi. Na projekte spolupracujeme s kanceláriou Bogle Architects, ktorá sa snažila citlivo prepojiť pôvodnú architektúru so súčasnými požiadavkami. Zaujímavosťou je, že sme sa stretli s niekoľkými technickými riešeniami, ktoré sa v súčasnosti už nepoužívajú, hlavne čo sa týka oceľového nosného skeletu. Investor však kládol veľký dôraz na to, aby mala stavba rovnakú výslednú vizuálnu pozíciu ako v roku svojho otvorenia, a to bez ohľadu na ekonomickú efektívnosť, čo bola pre nás veľká výzva. Zároveň to dokazuje, že dlhodobo zanedbávané pamiatky sa oplatí uchovať pre ďalšie generácie bez ohľadu na investície. Tým chcem teda vyjadriť aj ocenenie investorovi, ktorým je v tomto prípade CTP Invest Slovakia, že sa na to podujal. Budovy sa po rekonštrukcii stanú jednoznačnou dominantou Námestia SNP, k čomu pomôže aj to, že sa prepojí Nedbalova ulica a Námestie SNP. Vznikne tu pasáž vysoká viac ako desať metrov, ktorá bude plná života. Budova by mala byť energeticky efektívna a bude dosahovať štandard BREEAM Excellent.

Súbežne pracujete na viacerých projektoch z rôznych oblastí. Ako je to možné?

Ako som už spomínala, v našej spoločnosti pracuje vyše štyridsať kvalifikovaných odborníkov a profesionálov. Niektorí z nich sa úzko profilujú napríklad len na zdravotníctvo, iní sú špecialistami na logistiku, ale dá sa povedať, že vo všeobecnosti máme natoľko adaptívny tím, že dokážeme v zadanom čase úspešne vypracovať projekty z rôznych oblastí. Zároveň je to pre nás aj pozitívum, čo sa týka rôznorodosti portfólia, aby mohli naši kolegovia, stavební inžinieri, pracovať na rôznych typoch budov a nielen na jednom. Takto sledujeme najmodernejšie trendy, vzdelávame sa, stále sa posúvame ďalej a môžeme pre svojich partnerov realizovať projekty, ktoré zohľadňujú najaktuálnejšie požiadavky na bývanie.

Ako ste spomínali, v projektoch zohľadňujete aj funkcionalitu. Čo je pre vás z tohto hľadiska najdôležitejšie?

Samozrejme, vždy ide o zadanie, ktoré dostaneme buď od investora, alebo v prípade kooperácie od architektonickej kancelárie. Väčšinou začneme pracovať s architektonickou štúdiou, ktorú je potrebné urobiť podrobnejšou a spracovať na vyššie stupne projektovej dokumentácie. Kladieme veľký dôraz na sledovanie životného cyklu budov, na splnenie najvyšších environmentálnych požiadaviek a v súčasnosti sa čoraz viac dostáva do popredia napríklad téma uhlíkovej neutrality. Vďaka svojim odborným znalostiam a bohatým skúsenostiam dokážeme klientom ponúknuť komplexnú službu projektového riadenia a stavebného manažmentu. Tá zahŕňa celý súbor činností súvisiacich s organizáciou, koordináciou a riadením projektu vo všetkých jeho fázach vrátane zaistenia a riadenia projektov podľa zmluvných podmienok FIDIC.

Sú nejaké požiadavky, ktoré na prvý pohľad nevidno, ale pre stavbu sú veľmi dôležité?

Pravdaže, okrem splnenia požiadaviek kladených normami existujú parametre, ktoré plynú z požiadaviek investora na naplnenie obchodných cieľov. To znamená, že budova má okrem funkčnosti spĺňať napríklad aj investičné kritériá alebo investičné predpoklady. A, samozrejme, v dnešnej dobe existuje už niekoľko technických a inovatívnych riešení, ktoré na prvý pohľad v budovách možno nevidno, ale celkovo zvyšujú úžitkový komfort.

Zelené plochy, ochrana životného prostredia, udržateľnosť. Dostávajú sa do popredia aj na Slovensku?

Udržateľnosť a ochrana životného prostredia sú veľmi aktuálne témy, či už sa to týka životného cyklu samotných budov, prevádzkových nákladov, alebo aj environmentálnych požiadaviek kladených napríklad medzinárodnými certifikáciami, ktoré sa v dnešnej dobe používajú na každej väčšej stavbe. Samozrejme, pri projektovaní sa snažíme klásť veľký dôraz na tieto aspekty a nielen to. Uvedomujeme si totiž, že pri budovách je životný cyklus niekoľko desiatok rokov, preto plánujeme dopredu a zohľadňujeme všetky tieto hľadiská.

Aké trendy v projektovaní sú aktuálne?

Dlhodobým trendom v projektovaní je využívanie technológie BIM pri vypracúvaní projektovej dokumentácie. Naša spoločnosť robí všetky projekty v 3D prostredí, respektíve v rôznom stupni BIM podľa požiadaviek investora. Výhody BIM sú jednoznačné – nejde len o vizualizáciu a zlepšenie koordinácie projektu a prepojenie všetkých zúčastnených strán, ale aj o vyhľadávanie kritických častí a detailov projektu, predchádzanie kolíziám, priebežnú kontrolu činností aj rozpočtu či o rýchle zapracovanie zmien. Nesporným benefitom je aj optimalizácia a úspora nákladov pri výstavbe a správe budov. Stretávame sa však aj s využívaním umelej inteligencie pri projektovaní budov. Zdá sa, že v budúcnosti sa to stane trendom.

Keď sa pozeráte po Slovensku, ako by ste ho zlepšili? Aký projekt tu chýba, na ktorom by ste chceli pracovať?

Určite vidím veľký priestor na zlepšovanie v oblasti zdravotníctva a takisto si myslím, že aj v oblasti školstva nás ešte čakajú pekné projekty. Veľmi radi pracujeme na projektoch, ktoré majú pridanú hodnotu, širší zmysel a využitie pre verejnosť, takže verím, že sa nám podarí spolupracovať na projektoch aj z týchto dvoch oblastí, ktoré sú kľúčové pre budúcnosť a najmä pre komfort a lepší život obyvateľov Slovenska.

Spoločnosť OBERMEYER HELIKA, s. r. o., patrí k najväčším a najstabilnejším projekčným a stavebno-poradenským spoločnostiam na Slovensku. Od roku 2004 poskytuje komplexné služby v oblasti projektovania, konštrukcií pozemných a dopravných stavieb, projektového manažmentu a odborného technického poradenstva so špecializáciou na zložité, veľké a technicky náročné projekty. Disponuje jedným z najväčších expertných tímov zložených z kvalifikovaných a skúsených statikov, architektov, stavebných inžinierov, projektantov, technikov a ďalších špecialistov. Spoločnosť má certifikovaný systém riadenia kvality ISO 9001, environmentálneho manažérstva ISO 1400 a manažmentu bezpečnosti OHSAS 18001.

Na slovenskom aj českom trhu je jedným z lídrov projektovania v 3D a modelovaní stavebných systémov metódou BIM. Do širokého portfólia viac ako 1 500 projektov v SR aj v ČR, na ktorých sa spoločnosť OBERMEYER HELIKA podieľala, patria zdravotnícke stavby, obchodné centrá, rezidenčné komplexy, kancelárske budovy, budovy pre štátnu správu, kultúrne a cirkevné objekty, stavby pre školstvo, priemyselné a logistické areály či stavby dopravnej infraštruktúry. Má bohaté skúsenosti aj s prípravou urbanistických štúdií na Slovensku aj v zahraničí. Medzi jej najvýznamnejšie referencie patrí napr. administratívny projekt The Mill, Westend Plazza, polyfunkčný bytový dom Metropolis či bytový dom Terchovská. Stojí aj za projektovou dokumentáciou na obnovu ikonického Obchodného domu Dunaj, za administratívnou budovou Rosum Smart Office, detským kardiocentrom a diagnostickým centrom Národného ústavu srdcových chorôb, novým heliportom pre Univerzitnú nemocnicu v Bratislave-Ružinove, Fakultnou nemocnicou v Banskej Bystrici, ako aj za obchodnými centrami Eperia Shopping Mall v Prešove, bratislavským Bory Mallom, prístavbou Auparku v Bratislave, v rámci ktorej spolupracuje s ateliérom Jančina architekti, či za zaujímavým projektom Vydrica v bratislavskom Podhradí.

Spoločnosť patrí do medzinárodnej skupiny Obermeyer Group, odkiaľ čerpá svoje bohaté know-how aj slovenská kancelária. Skupina bola založená už v roku 1958 v Mníchove a v súčasnosti patrí k najväčším projekčným a inžinierskym spoločnostiam na svete. www.obermeyer.sk